Animale

Acest site l-am facut din pasiune pentru animale,fie ca sunt caini,pisici,pesti sau pasari.Sper ca pe forum sa gasiti rezolvari pentru toate problemele voastre legate de animale de companie,pasari, pesti exotici,acvarii,constructie acvariu,pesti,cabinete veterinare,rase caini,poze,vanzari caini,caini de rasa,dresaj caini,nume de caini,poze pisici,poze cu pisici,pisici siameze.Acest site nu va fi unul obisnuit.Toti cei care vor sa scrie articole despre animale sunt bineveniti,voi astepta articole de la ei pentru a putea fi publicate pe acest site.

Comportamentul cateilor nou nascuti,si in perioada de alaptare.

vineri, 20 martie 2009
Acestia la nastere au o tendinta puternica de a se urca putin pe abdomenul mamei. Aceasta o fac pentru a-si incalzi partea ventrala, in primele zile termoreglarea fiindu-le deficitara. Unii catei nu au reflexe bune de hranire, iar daca sunt hipotermici nici nu au pofta de supt. Natura isi cere drepturile si alege prin selectie pe cei mai buni. Daca ponta este mica de 2 - 4 pui sansele de supravietuire sunt mai mari.
Comportamentul si adaptarea la noul mediu, cu noii stapani, primele elemente de socializare, educatia de baza si predresajul.
Cainele nou adus se va integra in familie, dar au si tendinta de a se ierarhiza intr-o pozitie cat mai inalta, vinovatii fiind stapanii care in numele dragostei il rasfata ca niste adevarati......bunici. Momentele de joaca si exprimare a dragostei trebuie sa fie distincte de cele ce tin de educatie si dresaj. Principalul motiv pentru care un caine nu poate fi dresat de catre stapanul sau este rasfatul excesiv, in consecinta este bine ca dresajul sa fie inceput de un specialist si continuat de stapan. Dresajul nu consta numai in militaria mersului in lesa, ci mai ales la raspunsul comenzilor de chemare si interdictie. Comenzile “vino aici” si “nu e voie” sunt importante si totdeauna o problema. Trebuie rostite pe un ton ferm, fara suparare si repetate pana la obtinerea efectului. De asemenea, trebuie sa ne asiguram ca le intelege inainte de a-i cere sa le execute. Comanda “bravo” trebuie repetata de fiecare data cand executa corect, dar nu pe un ton iubaret, ci pe unul apasat, retinut si multumit.
Comportamentul in perioada juvenila, relatia cu alti caini de conditii diferite, socializarea si dresajul elementar.
Cainii sunt animale gregare si sociabile motiv pentru care, inca de la varsta mica trebuie socializati cu exemplare de aceeasi varsta la inceput, apoi cu exemplare adulte si in ultimul rand cu exemplare mai mici ca varsta si talie. Catelul juvenil nu este atacat de cainii adulti, dar daca se comporta excesiv este imediat pus la punct. Este bine sa stie care-i este locul pentru a nu avea probleme ulterior. Mersul in lesa trebuie sa se inceapa de la 3 luni, progresiv, fara a-l forta, dupa ce l-am lasat sa-si consume energia si sa inspecteze teritoriul. Daca ne decidem sa apelem la serviciile unui dresor mai mult sau mai putin specializat (nu prea sunt cursuri de dresaj la noi), trebuie sa purtam o discutie cu acesta notiunea fiind foarte vaga dar se poate discuta pe comenzi efectuate si preluate apoi de catre d-voastra.
Comportamentul in perioada adulta, relatia dintre sexe, determinismul acesteia in obedienta fata de stapan.
Masculii nu ataca femelele decat in foarte rare ocazii, ei asimileaza relatia cu acestea la inceput prin prisma dorintei de reproducere, instinct pe care masculii il au permanent. Daca femela este in calduri masculii devin incontrolabili, iar noi trebuie sa stim asta si sa nu insistam ca nu-l mai putem controla doar prin voce. Si femelele in calduri sunt mai greu de controlat dar in o mai mica masura decat masculii si oricum ele stau in calduri de doua ori cate doua saptamani pe an. In aceasta perioada ele nu trebuie scoase decat in lesa si in zone nepopulate cu caini. Americanii, mai practici, castreaza in masa animalele juvenile, operatiune numita in acest caz desexualizare evitand toate aceste probleme. Aceasta actiune este stimulata de sistemul de impozitare care percepe taxe mari pentru animalele intacte sexual, fiind considerate fie sursa de profit, fie sursa de probleme cu plasarea cateilor.
Dresajul specializat pentru aparare, atac, urmarire, vanatoare, insotire persoane cu handicap, in lupta antidrog.
Acest dresaj se incepe de regula dupa perioada de un an ceea ce este o greseala, elementele de dresaj specializat trebuie sa fie deprinse de la varsta de 6 luni. Pentru paza si aparare cainii trebuie incurajati sa muste de carpa, inca de mici. De asemenea, inca de mici se invata comanda “lasa” ca sa-l putem controla ulterior. Cainii de urmarire se selectioneaza inca de la varsta de patru luni ascunzand hrana la diferite adancimi in nisip, pamant sau alte substraturi. Dupa aceea se educa selectivitatea, mirosurile si se dreseaza in sensul cresterii obedientei si a capacitatii de comunicare. Cainii de vanatoare se obisnuiesc de mici cu zgomotul produs de arma, se invata sa nu latre decat la comanda (cu exceptia haitasilor), se testeaza reactia fata de vanat si se moduleaza in sensul dorit de noi. Cainii dresati pentru insotirea persoanelor cu handicap necesita o perioada lunga de selectie si acomodare, urmand apoi dresajul propriu-zis ce poate dura pana la 2 ani. La fel si cainii antidrog si antitero au nevoie de o perioada mai lunga de dresaj foarte specializat si precedata de o selectie riguroasa prealabila.
Comportamentul teritorial, reactiile fata de straini, lipsa sau excesul agresivitatii, tipul ofensiv sau defensiv.
Cainii au tendinta de a-si delimita un teritoriu, in special cei ce traiesc la curte. In apartament acest comportament este mai putin pregnant, prezent mai ales la rasele mici. Cei de talie mare sesizeaza �inghesuiala� din apartament si nu au un comportament teritorial cel putin cand sunt si stapanii acasa. In afara cainilor folositi exclusiv pentru paza si aparare nu trebuie sa li se alimenteze excesiv neincrederea in straini fiindca pot deveni prea agresivi. Exista o agresivitate nativa, dar din experienta noastra am constatat o foarte mare influenta a procesului de educatie din perioada juvenila. Instituirea agresivitatii trebuie precedata de o incredere deplina in fortele proprii, permanenta sau macar pe moment. Cei mai putin agresivi caini sunt Retreiverii si o parte din rasele miniaturale. Nu este cazul Pekinezilor si celor apartinand raselor Pinscher pitic si Chihuahua. La polul opus sunt Pitbulli (dar nu fata de oameni), Rotweillerii, Dobermanii si marea majoritate a cainilor ciobanesti (Collie este o exceptie). Necesar ne este un aparator, deci un caine defensiv si nu un caine ofensiv cu dispozitie permanenta pentru atac. Este de preferat un caine care nu da niciodata inapoi, altuia care este dispus vesnic pentru galceava.
Comportamentul cainelui in vizita la medic, reactiile fata de acesta si fata de stapan, modalitati de prevenire a reactiilor nedorite.
Cainele trebuie sa ajunga la medic inca de mic, pentru a putea fi vaccinat, deparazitat si controlat periodic privind starea de santate. Prin aceastea se socializeaza cu actul medical, ceea ce asigura o preluare corecta a semnelor clinice eventuale atunci cand va fi nevoie. Vizite frecvente pentru probleme minore precum si consultul periodic obisnuiesc pacientul cu actul medical, care nu este atat de dureros precum ar parea. Stapanul trebuie sa poata sa-si supuna complet cainele, sa-i poata lua oricand mancarea din fata, gest precedat obligatoriu de prevenirea cainelui prin voce. Chiar si in cazul contentiei la medicul veterinar cainelui nu-i este permis sa-si muste stapanul.
Comportamentul cainilor in lipsa stapanului, pe perioade mai scurte sau mai lungi, la domiciliu sau in pensiune.
Cainele in principiu nu trebuie lasat singur in apartament perioade mai lungi de timp. Aceasta din cauza ca poate deranja vecinii sau poate strica diverse obiecte. Dupa un timp poate fi lasat progresiv (timp in care asteptam la usa), iar daca incepe sa latre deschidem brusc usa si-l certam. Cand revenim dupa un timp il mangaiem la intrare in casa, apoi inspectam daca a facut ceva rau. Daca a facut, il chemam si-l certam aspru, fara sa-l batem si foarte important trebuie sa ramenem inca un timp suparati pe el.
Comportamentul de hranire, posesivitatea asupra hranei si fata de stapan.
Stapanul trebuie sa poata sa-si supuna complet cainele, sa-i poata lua oricand mancarea din fata, gest precedat obligatoriu de prevenirea cainelui prin voce. Daca musca nu e bine. Aceasta inseamna ca nu aveti un caine supus, inferior ierarhic. Vocea este foarte importanta in cadrul educatiei cainelui, nu trebuie tipat dar trebuie impus un ton ferm, egal.
Comportamentul cainilor batrani, indiferenta fata de caini si extrema atasare fata de stapan.
Cainii foarte batrani, au vazut destule la viata lor, nimic nu-i mai intereseaza parca, afara de stapan de care - de regula - devin mai atasati. Suporta tot mai greu lipsa acestuia si devin parca mai ascultatori. Ei simt batranetea si instinctiv parca se tine mai apropiat de cuib in cazul acesta casa si stapanul.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu