Animale

Acest site l-am facut din pasiune pentru animale,fie ca sunt caini,pisici,pesti sau pasari.Sper ca pe forum sa gasiti rezolvari pentru toate problemele voastre legate de animale de companie,pasari, pesti exotici,acvarii,constructie acvariu,pesti,cabinete veterinare,rase caini,poze,vanzari caini,caini de rasa,dresaj caini,nume de caini,poze pisici,poze cu pisici,pisici siameze.Acest site nu va fi unul obisnuit.Toti cei care vor sa scrie articole despre animale sunt bineveniti,voi astepta articole de la ei pentru a putea fi publicate pe acest site.

Hamsteri

vineri, 20 martie 2009
Hamsterul face parte din familia rozatoarelor, este de marimea unui soarece, are blana de diferite culori si este considerat unul dintre animalele de companie cele mai iubite de copii.Cresterea lor ca “soareci de casa” a inceput acum 50 de ani, in prezent numarul celor care au in grija aceste simpatice rozatoare fiind foarte mare. Hamsterii sunt animale blande, foarte sociabile, atasate fata de stapani, deloc agresive fata de copii si nepretentioase in ceea ce priveste hrana. Iar pentru cei care nu cunosc prea multe despre aceste mici rozatoare, ne-am gandit ca niste sfaturi utile sunt binevenite, mai ales pentru aceia dintre voi care vor sa aiba un hamster.
Hamsterul isi are originea pe continentul asiatic, existand mai multe rase, dintre care cinci sunt mai cunoscute. Hamsterul sirian sau auriu (Mesecritus auratus) nu este mai mare de 25 de centimetri, este nocturn si isi ocupa timpul cu rearanjarea “casei”.
Ii place sa traiasca singur si trebuie crescut separat de ceilalti frati, inca de la varsta de 8 saptamani. Hamsterul pitic rusesc (Phodopus Cambelli) traieste intre 1 si 2 ani, are intre 10-15 centimetri lungime si o greutate de 50-70 de grame.
Este un animal sociabil, de aceea e bine sa cresti o pereche - mascul si femela - iar in loc de cusca, este recomandat un acvariu de marime medie, deoarece se strecoara usor printre gratiile unui grilaj. Ii place nisipul sau pietrisul foarte fin si este foarte sensibil, de aceea trebuie crescut cu multa grija. Hamsterul chinezesc are aceleasi dimensiuni ca piticul rusesc, dar seamana mai mult cu un soricel. Trebuie crescut in pereche de acelasi sex, iar “casuta” lor - acvariu sau cusca de plastic - trebuie sa fie mare (cel putin jumatate de metru lungime si 30 de centimetri inaltime). Sunt timizi si greu de prins, dar iubitori fata de stapani.
Hamsterul alb pitic rusesc (siberian) nu depaseste 10 centimetri, are ochii proeminenti si spatele mai incovoiat decat hamsterul pitic rusesc si e bine sa-i cumparati pereche - mascul si femela. Cel mai mic dintre hamsteri este tot un “pitic” si isi are originea in centrul Asiei si Mongolia. Are doar 5 centimetri lungime (cat un deget!) si poate trai pana la trei ani si jumatate. Foarte sociabili si jucausi, acesti pitici traiesc in “familie” si le plac acvariile mari, din sticla, sau cutiile si custile din plastic.
Ce trebuie sa stiu cand cumpar un hamster?
In primul rand, magazinul “Pet house” de unde il luati trebuie sa fie curat, la fel si cusca in care este tinut de cel care il ingrijeste; varsta - intre 4 si 8 saptamani; ochii trebuie sa fie rotunzi si larg deschisi, blana moale, catifelata, nasul uscat sau putin umed. Indeplinirea acestor conditii, plus comportamentul hamsterului (nu trebuie sa fie speriat atunci cand il atingeti) - arata ca viitorul membru al familiei este sanatos.
Cusca de fier, plastic sau acvariu de sticla?
Pentru cei care au un hamster sirian - care este mai mare decat celelalte “rude” - este recomandata cusca din fier. Este usor de curatat, mai putin barele ei. Gratiile sunt importante, deoarece hamsterul roade din ele atunci cand este bolnav sau agitat, dandu-va de stire ca ceva nu este in regula. Cusca nu este buna pentru rasele mai mici, care se strecoara printre gratii. Din “locuinta” hamsterului nu trebuie sa lipseasca o roata de metal sau un tub (se stie cat ii place sa alerge in continuu in aceasta jucarie), un recipient ca o sticluta pentru apa si doua boluri mai mici pentru mancare si verdeturi. Puneti-i si cateva crengute, pe care le va roade cu placere. Acest obicei de a roade tot timpul este specific hamsterului, deoarece dintii ii cresc foarte repede si in felul acesta ii toceste.
Custile din plastic sau acvariile sunt excelente “case”, mai ales pentru speciile mai mici. Marimea lor variaza intre 40 si 60 de centimetri lungime, pot sau nu sa fie acoperite (de preferat este sa nu fie acoperite, pentru ca hamsterul sa aiba cat mai mult aer). De asemenea, aceste custi sunt mai ieftine si le puteti gasi mai usor un loc potrivit in casa, in schimb trebuie curatate mai des. Custile de fier au o placa in partea de jos, care se scoate foarte usor, se curata, apoi se pune la loc, in timp ce acvariile sau custile de plastic trebuie curatate complet, pentru ca micul rozator isi “marcheaza” teritoriul cam peste tot.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu